Namocz 4 migdały przez noc i zjedz je rano. 6 powodów by robić to codziennie
Wszyscy są świadomi tego, że migdały są bardzo wartościowym pokarmem, pełnym kwasów tłuszczowych omega 3, witaminy E, cynku, magnezu i innych minerałów. Ale nie wszyscy wiedzą, że po namoczeniu działają skuteczniej!
O skórce słów kilka
Sucha skórka migdała zawiera substancję chemiczną, która zmniejsza szybkość reakcji chemicznych, tak zwany inhibitor. Gdy jemy migdały bez namoczenia, sucha skórka spowalnia przyswajanie prozdrowotnych i odżywczych substancji. Namaczanie ich przez noc odwraca ten proces, dzięki czemu jedzone migdały nie tylko odżywiają ciało, ale wykazują także inne zbawienne dla organizmu wpływy! Oto one:
#1 Kości
Duża zawartość witamin i minerałów, w tym fosforu, wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie.
#2 Cholesterol
Migdały są bogate w wapń i witaminę E, które regulują poziom złego cholesterolu w organizmie.
#3 Mózg
Ryboflawina zawarta w migdałach, przy wsparciu L-karnityny, poprawia pracę mózgu i zapobiega ryzyku wystąpienia choroby Alzheimera.
#4 Serce
Migdały dostarczają nam protein, potasu i tłuszczy, które poprawiają zdrowie serca i leczą stany zapalne w tętnicach. Zapobiegają też atakom serca dzięki zawartości magnezu.
#5 Ciśnienie
Wysoka zawartość magnezu sprzyja także regulowaniu ciśnienia i zapobiega jego nagłym, niebezpiecznym skokom.
#6 Energia
Migdały mają zbawienny wpływ na metabolizm, odciążają tym samym organizm i dodają mu energii.
Wystarczą 4 migdały dziennie! Wraz ze skórką zalejcie je wodą, namaczajcie przez noc i codziennie rano zaczynajcie dzień od ich zjedzenia. Będziecie zachwyceni pozytywnymi efektami!